0546 786883 info@invented.nl

Effectief en efficiënt

Twee woorden die wat op elkaar lijken en die vaak door elkaar worden gehaald. Er is een wezenlijk verschil in betekenis. Wat houden beide begrippen nu eigenlijk in?

Effectiviteit gaat over het halen van doelen.
Efficiëntie gaat over het minimaliseren van verspilling.

Effectiviteit gaat altijd boven efficiëntie. Effectiviteit staat in verbinding met plezier in je werk. Doelen halen, dat geeft een kick!

EFFECTIVITEIT IS DE JUISTE DINGEN DOEN – EFFICIËNTIE IS DE DINGEN JUIST DOEN

Je kunt het je voorstellen als dat iemand snel een ladder beklimt. Hij is handig en komt snel boven aan de ladder. Totdat hij merkt, dat de ladder niet tegen de juiste muur staat. Alle moeite voor niets!Effectiviteit draait dus om het halen van doelen. De juiste focus op je doelen brengt je meer plezier in je werk, meer overzicht en dus meer rust in je hoofd. Bovendien geven doelen richting in je werk.

Je kunt alleen goede prioriteiten stellen als helder is wat je doelen zijn. Zonder doelen is namelijk alles even belangrijk. Dan is elke binnenkomende prikkel gelijkwaardig (dat zijn er nogal wat in deze tijd) en is het maar de vraag hoe je dan prioriteiten moet stellen. Hoe kun je nou betere keuzes maken en makkelijk prioriteiten stellen? Daar hebben we doelen voor nodig.

3 tips voor een helder doel

  • Tijdsgebonden: zorg dat je een stip aan de horizon hebt en weet wanneer je het doel moet behalen.
  • Meetbaar: hoe weet je of je je doel hebt gehaald? Maak gebruik van cijfers, percentages etc. 
  • Uitdagen: zorg dat je er een kick van krijgt om doelen te behalen.