0546 786883 info@invented.nl

Welke kantoortijger droomt er niet van: nooit meer in de file, zélf bepalen waar je werkt en nooit meer naar een overbodige vergadering. Voor de webarchitecten van software-ontwikkelaar Invision App is het realiteit. Alle 700 (!) werknemers mogen zélf weten waar ze werken: thuis, in een koffietent, op vakantie – als het maar niet op kantoor is, want dat heeft Invision niet. Ik kon het niet geloven toen iemand op Twitter me erover vertelde. Dus belde ik Ryan Burke, Amerikaan en ‘senior vice president sales’ van Invision.

Geen kantoor meer, iedereen werkt op afstand. Droom ik?

„Haha ja, het is echt. Ik zit zelf op dit moment thuis in Londen. I love it!”

Hoe kan dit?

„Dat heeft onze ceo, Clark Valberg, in 2011 bedacht toen hij het bedrijf begon. Hij wilde de beste ontwikkelaars inhuren en die woonden overal ter wereld. Ook voor de producten die we maken en verkopen is het niet belangrijk dat iedereen op dezelfde locatie werkt – we ontwikkelen digitale tools en platforms, waarmee ontwerpers samen apps en software kunnen bouwen. Ook onze klanten zitten overal. Zo begon het.”

En het is natuurlijk goedkoper.

„Dat ook. Maar dat was niet de belangrijkste reden. We hebben in een aantal grote steden inmiddels trouwens wel kantoorruimte gehuurd, zodat collega’s elkaar kunnen treffen. Maar we hebben geen hoofdkantoor of zoiets.”

Iedereen heeft een mooie werkplek thuis?

„Iedereen die bij ons begint krijgt 500 dollar om een eigen werkplek in te richten.”

Dat is toch best weinig?

„Nou, mijn bureau is 200 dollar, en ze krijgen van ons een laptop en alles wat ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen.”

Wat is het moeilijkst te organiseren als iedereen op afstand werkt?

„Het bouwen van een gezamenlijke cultuur en die onderhouden. Daar investeren we dus in. In bedrijfsuitjes, in klantenevenementen. We hebben onlangs een film gemaakt over de kracht van design, ik noem maar een voorbeeld. We hebben ook virtuele happy hours.”

Een online vrijmibo!

„Ja! Collega’s die kletsen met een biertje.”

Euh, voor hun scherm. Hebben mensen nog wel vrije tijd bij jullie?

„Persoonlijk leven en werkleven lopen hier in elkaar over. Dat zien we juist als een voordeel. Je kunt je kinderen ’s ochtends naar school brengen, je kunt ’s avonds doorwerken, je kunt op vakantie en dáár werken.”

En dan straks iedereen een burn-out.

„Iedereen mag zelf bepalen hoeveel en wanneer ze vakantie nemen, we hebben directors of employee happiness die onze mensen in de gaten houden, een laag personeelsverloop en we werden 21ste in de Glassdoor’s Best Places to Work Employees’ Choice van 2017. Dat is een verkiezing van de beste werkgever.”

Wat is de grootste valkuil van thuiswerken?

„Dat mensen niet om hulp vragen. En het kan soms eenzaam voelen.”

Het kan ook koud voelen, dit model. Zo van: zoek het zelf maar uit.

„Ja, daarom koppelen we nieuwe mensen aan een wat meer ervaren collega, die hun toont hoe je je dag kan indelen. En hoe je het aanpakt, al die vrijheid.”

Gaan mensen niet lanterfanten?

„Je kan op allerlei manieren meten of werknemers productief genoeg zijn. En mensen worden hier louter beoordeeld op de kwaliteit van hun werk en niet op profileringsgedrag. Dat is heel verfrissend.”

Ik hoor veel ceo’s zeggen dat een kantoor de samenwerking, de innovatie en de synergie bevordert. Dat is dus onzin?

„Voor ons werkt het, maar dat hoeft niet voor ieder bedrijf zo te zijn.”

Heb je weleens heimwee naar de tijd dat je nog op een kantoor werkte?

„Ik mis de kletspraatjes bij de waterkoeler weleens. Maar eigenlijk ook weer niet. De vrijheid is zo fijn. Voor mij en mijn gezin is dit het beste dat me ooit had kunnen overkomen.”

Heb je een tip voor mensen die nog wél zuchten op kantoor?

„Ga naar buiten, ga koffie drinken, ga ontbijten, met wie dan ook: een concurrent, een klant, een collega. Blijf niet de hele dag op dat kantoor zitten. Bouw een netwerk. Ga leven.”

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/23/in-dit-bedrijf-werkt-iedereen-thuis-a2752422